Imagina’t que fa temps que et planteges anar a una terrasseta, és una cafeteria d’un barri de la teva ciutat, saps aquelles terrassetes amb aquella decoració tan de moda? On hi trobes espelmetes i un aire de tranquil·litat? En aquests moments, allò et motiva!

Decideixes anar-hi, i quan t’hi presentes i obres la porta, veus que la terrasseta brilla per la seva absència i estàs en un altre entorn, ni espelmes, ni calma, ni decoració del teu estil.

 Aquell local té algunes persones que semblen molt còmodes estant allí, però tú no. T’asseus, tothom et mira, intueixes que saben coses de la teva vida, penses que n’han parlat i segurament n’han destripat els detalls. 

I el més destacable!! Fan de mur cap a la terrasseta, no hi pots arribar encara!

Què esperes d’elles? Què esperen elles de tú? Et presentem a la terrasseta com a la feina a la que aspires  i el local que has de superar pot ser una empresa de selecció, una ETT o un departament de recursos humans.

Si una cosa està clara és que a vegades la vida professional ens col·loca a llocs on no voldríem passar-hi gaire estona i aquí és on ha d’aparèixer el respecte cap a les persones.

Per aquest motiu, avui volem parlar dels drets de les persones postulants a un lloc de treball.

A qui va dirigit l’article? A tothom que hagi de passar per un procés de selecció, volem dir-vos que hi ha molta gent professional que entén el que implica i us tractarà bé; i a tothom que es dedica a estar a l’altre banda i que molts cops li ha tocat la tasca en si mateixa, volem recordar-li que treballem amb persones.

Quins drets tenim les persones que decidim presentar-nos a un lloc de feina i el seu respectiu procés? Doncs si diem la paraula “respecte”, ja ho diem tot.

Ara, si volem fer aterrar el concepte respecte, què implica?

Doncs es refereix a drets bàsics més tangibles com l’aplicació de certes lleis i també es refereix a drets morals com el tracte i la comoditat que et proporcionem.

Ja fa uns quants articles que ens coneixem i ja sabeu que aquí anem per feina i volem que tothom trobeu la vostra terrasseta, pel que tot seguit passem a fer un llistat.

 

entrevista

 

Comencem pel respecte moral:

Hem d’entendre que demanem a la persona estar disposada a explicar les seves intimitats sense conèixer-nos i sabent segur que s’estarà observant amb lupa cada paraula. 

Com es demostra el respecte? 

 • Argumentant les explicacions.
 • Evitant prejutjar.
 • Donant informació del que farem i com continua el procés.
 • Tenint en compte la corba del nerviosisme i practicant la conversa social (recomanem revisar l’article sobre entrevistes)
 • Mirant als ulls.
 • Dedicant algun somriure.
 • Evitant la ironia.
 • Donant opció a que expressi dubtes i faci preguntes.
 • Complint les promeses, si diem que trucarem truquem

I de la legalitat que me’n dieu:

No tota la informació que ens pot donar una persona ens ajuda a veure el seu perfil professional, hi ha certs temes que ens poden condicionar subjectivament i per això la llei els protegeix.

Com es demostra aquí el respecte?

 • Evitant preguntes que ens farien discriminar algú per un fet personal, com el seu estat civil, idees polítiques, creences religioses, situació familiar, orientació sexual, afiliació sindical, dades mèdiques. Si aquest fet pressuposa un perill per a la feina aleshores si que hauríem d’avisar a la persona abans de fer-li la pregunta.
 • No enregistrant les entrevistes i molt menys d’amagat de la persona entrevistada.
 • Prenent notes objectives, no interpretacions del que diu ni posant etiquetes ofensives i per tant discriminatòries.
 • Preservant per protecció de dades el seu currículum i la discreció del fet que s’està presentant a un lloc de treball.
 • Evitant revisar les xarxes socials per recollir informació que ens faci tenir una visió subjectiva, no és el mateix mirar les recomanacions de Linkedin que cercar les seves vacances a Instagram.

La persona candidata ha de decidir en tot moment si vol continuar amb el procés de selecció i per a fer-ho ha d’estar informada al màxim possible d’informació que li pugui interessar.

Com es demostra què respectem aquest fet?

 • Informar de les passes del procés i de què ve a fer a cada citació 

I … atenció!

 • Novetat “La futura normativa laboral obligará a las empresas a desvelar la horquilla de salario antes de la entrevista de trabajo. Además, los trabajadores tendrán derecho a solicitar información sobre la retribución individual desglosada por sexo y categoría de trabajadores” (Font eleconomista.es

Per fí!!!

O sigui que ja ho sabeu a tractar bé a la gent, a atrevir-nos a demanar els nostres drets, en definitiva , a ser professionals.

 


Aquest ja és el desè d’ una sèrie d’articles sobre cerca de feina. T’agradaria demanar cap tema en concret? El 2021 és el teu any i nosaltres les teves interlocutores, escriu-nos!

Foc  F.O.C. formació orientació i coaching Clara Vergés