escoliosi

 

 

Què és l’escoliosi?

És una curvatura anormal de la columna vertebral. Pot moltes vegades ser per el creixement en l’adolescència, però moltes altres vegades pot estar produïda per afectacions a nivell orgànic: dolors menstruals, problemes musculars, asimetria de extremitats inferiors, malalties segons on estigui la corba: cardíaques, hepàtiques, pulmonars o per causes desconegudes.

 

 

En aquesta imatge podem veure: 

 1. Columna vertebral normal.
 2. Escoliosi dorsal o toràcica produïda per vèrtebres tant dorsals com cervicals, també per tensions o contractures en musculatura de la zona cervical i dorsal com: Serrat, Dorsal ample o trapezi, problemes pulmonars o cardiovasculars: pneumònia, infart o també produïda per atacs d’ansietat o problemes emocionals greus. 
 3. Escoliosi toràcica lumbar pot estar produïda per vèrtebres tant dorsals com lumbars, per tensions o contractures en musculatura de la zona lumbar i dorsal com: Diafragma, el Psoas ilíac o el Quadrat lumbar, problemes digestius o hepàtics: hernia hiatal, esteatosi hepàtica (fetge gras), intoleràncies alimentaries
 4. Escoliosi lumbar produïda per vèrtebres lumbars, per tensions o contractures en la musculatura lumbar com: Psoas ilíac, el Quadrat lumbar, el Recte de l’abdomen, aquesta escoliosi també pot estar originada per problemes urogenitals com: infeccions d’orina, pedres als ronyons o bufeta, trastorns en òrgans sexuals tant masculí com femení: menstruació o problemes sexuals, dissimetries d’extremitats inferiors i també problemes emocionals.
 5. Escoliosi en el sacre produïda per vèrtebres lumbars, per tensions o contractures en la musculatura lumbar i sacre com: Psoas ilíac, el Quadrat lumbar, Glutis, Piramidal, aquesta escoliosi també pot estar originada per problemes urogenitals com: infeccions d’orina, pedres als ronyons o bufeta, trastorns en òrgans sexuals tant masculí com femení: menstruació o problemes sexuals, dissimetries d’extremitats inferiors i també problemes emocionals.

 

“Les malalties greus com el càncer, ictus o d’altres provoquen unes escoliosis que són complicades de tractar per no dir que impossibles, a més, moltes de les que provenen per aquestes malalties són molt doloroses i incòmodes i poden afectar a qualsevol zona: dorsal, lumbar o sacre.”

 

Signes que t’indiquen que pateixes una escoliosi:

 • Una cresta ilíaca més alta que l’altre
 • Una escàpula més alta o més sortida que l’altre 
 • El cap i la cara es descentren una mica, respecte els malucs.
 • De peu amb els braços penjats, l’espai entre un braç i l’altre i el tronc és més en un costat que en l’altre.
 • A l’ajupir-se cap al davant amb les cames estirades, un costat de les dorsals està més alt que l’altre. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Classificació d’escoliosi

Jo classifico l’escoliosi en dos grans grups: Escoliosi orgànica i l’escoliosi estructural

Escoliosi orgànica

És aquella produïda com hem vist abans per òrgans o sistemes del cos, és a dir, aquella que degut a un problema, malaltia o inclòs una emoció desvia o perjudica a la columna. 

Dins d’aquest grup en trobem: 

 • La idiopàtica: en teoria és aquella que té una causa desconeguda, els qui em coneixen sabran que sempre busco una causa: fisiològica, emocional o estructural. 
 • Patologia sistèmica: hepatomegàlia, infart de miocardi.
 • Trastorns de l’edat: infància (creixement), adolescència (primera menstruació) o d’adult. 

 

   

 

Escoliosi estructural:

És aquella produïda tant per un problema estructural: hèrnies discals, tensions o contractures musculars o problemes congènits com: un maluc més alt que l’altre o cama curta. 

Aquestes poden ser: 

 • Congènites o hereditàries: malformacions genètiques.
 • Neuromusculars: diafragma, psoes ilíac. 
 • Patologies autoimmunes i degeneratives: com la espondilosis anquilosant
 • Compensadores: cama curta, anterioritat de la cresta ilíaca. 

 

 

   

 

Tractament d’escoliosi a consulta

 

Hi ha molts tipus d’escoliosi i molts tractaments a realitzar, però us vaig a explicar, que utilitzo i com la treballo a la meva consulta, pas a pas.

 

 1. Faig una bona fitxa, on estudio el mecanisme tant de malucs, de cames, lesions o rotacions vertebrals.
 2. Kinesiologia

Aquesta tècnica és l’encarregada d’estudiar el moviment del cos: fisiològic, biomecànic i psicoemocional. Això t’ajuda a saber per on començar: muscular, esquelet, emocional o visceral.

 

            

 

 1. Osteopatia neuromuscular

És aquella tècnica que treballes amb múscul i energia, són estiraments en el que demanes una col·laboració amb el pacient, una “contra força” voluntària que proporcionen la recol·locació de vertebres o estructures amb l’ajuda de músculs i tendons. Una tècnica molt poc agressiva i molt útil per a qualsevol edat: adults, gent gran o nens. 

Aquesta técnica necesita un ordre bastant concret: mica en mica, vas descartant i pujant. L’ordre que jo utilitzo és el següent. 

 • Malucs i cames
 • Sacre i pubis: així com tots els músculs encarregats de tota aquesta zona.
 • Vèrtebres lumbars i sacre: a mida que vas més a munt, tornes a repassar que tota la part anterior treballada no “s’hagi mogut”. Tractant-se d’una escoliosi és molt probable que si. 
 • Vertebres dorsals i cervicals (tot i que, l’escoliosi, provingui només de la zona sacro-lumbar) s’ha de tractar un tot general perquè no es desmunti tot el fet fins ara. 
 • Una vegada fet tot això, és molt important treballar tota la musculatura: de cames, d’esquena. Estiraments fets també amb la osteopatia i el massatge neuromuscular.
 1. Massatge visceral

Com ja us he explicat en algun altre article, el massatge visceral és un dels treballs més importants a consulta. És molt probable que segons la persona que vingui l’escoliosi gairebé no millorarà però si, el dolor i altres problemes que generen la escoliosi. 

Sigui per una escoliosi estructural o orgànica, s’ha de tractar els òrgans i tota la musculatura de les vísceres. Un treball de paciència i temps.  Relaxar el diafragma, treballar fetge, estomac, budells, sistema urogenital, etcètera. 

 1. Shiatsu i acupuntura (si fa falta)

Finalment un bon massatge, que relaxi tot el treball fet fins ara, punts de tensió, digitopuntura, relaxació del cos. 

 

Observacions

He tractat moltes escoliosis en el temps que porto treballant d’això i cada vegada que ve una persona, el tractament és el mateix però cadascú te les seves necessitats, les millores són bastant impressionants i sobretot la persona millora en estat d’ànim i energia. 

 

El mes important sempre és escoltar que t’està demanant el pacient i poc a poc, la cosa evoluciona. Per notar la millora no hi ha un temps estipulat, hi ha persones que en poques sessions noten canvis: com és el cas dels nens i adolescents. 

I d’altres on el canvi és a llarg termini i d’una manera diferent, on l’escoliosi no es corregeix però si el dolor i les molèsties. 

 

Exemples de tractaments: 

Pacient 1

 

         

 

En aquest cas l’escoliosi ve produïda per un accident, on es va trencar la clavícula. Una vegada operat el cos s’ha adaptat a aquesta lesió i s’ha produït una escoliosi en les dorsals i cervicals. Porta dues sessions, hem arreglat la dorsàlgia, l’escoliosi i la musculatura cervical, però l’espatlla continua més baixa. 

 

“És important anar al metge i terapeutes manuals no només quan hi hagi dolor o per visites rutinàries, sinó per mantenir el nostre cos humà en bon estat: cèl·lules, teixits, òrgans i tot tipus de sistemes, junt amb els 206 ossos que ens donen estabilitat per així evitar lesions i patologies.”

 

Pacient 2

 

 

El següent cas, és un problema tant estructural com orgànic, de cop i volta sense avís aquesta pacient es queda totalment enganxada de lumbars, des del sacre fins a D11-D12. Treballem de manera funcional però també hi ha un problema orgànica la seva cintura és molt petita i per tant, el seu diafragma de seguida es contractura i carrega. D’aquesta manera tots els músculs i òrgans per sota del diafragma pateixen la lesió. En aquest cas el tractament, és de 3 sessions i la millora és molt considerable. 

 

Conclusions

És de vital importància que es promogui i s’informi sobre ella a la població, ja que moltes patologies comencen en nens i nenes molt petits i fer de les patologies que provenen de l’escoliosi més estacionàries i no tant cròniques. 

Es recomana l’exercici moderat, enfortir la musculatura i l’estirament, així com la higiene postural fomentant la qualitat de vida. 

“Es parla poc d’aquesta malaltia en la societat actual, ja que la població es centra molt més en malalties més comunes: hipertensió, diabetis, sobrepès. Però la nostra columna també pateix canvis i dolors que estan molt relacionats amb l’escoliosi.”

 

Alexia ARA teràpies Shiatsu terapeuta,

Osteòpata neuromuscular,

Kinesiòloga i Medicina Xinesa i Acupuntura